Gitta családi naplója

2009. július 23., csütörtök

Kirándulás Tihanyba

Szeretjük a hagyományokat, és már ilyen hagyománynak számít a nyaraláskor, hogy Balatonföldvárról elhajókázunk Tihanyba. A gyerekek nagyon élvezik a hajóutat, a sétát, meg egyáltalán a közös programot.



Nóra nagylány, néz a távolba, hajába kap a szél...


Kata, Peti mindig együtt, Petike lehet, hogy most még úgy érzi, jobban szeretne inkább számítógépen játszani, de Kata mosolyog helyette is.


A Tihanyi révtől mindig ilyen kis gumikerekes kisvasúttal megyünk fel Tihanyba. Most sikerült leghátulra ülni, így sokkal nagyobb volt a panoráma, nagyokat kacagtunk. Peti már örül, kapott egy kis repülőgépet, Kata egy pónit, Nóra egy szép felsőrészt.


Apának mindig sikerül megnevettetni a társaságot, most is dőltünk... hogy mitől, arra már nem emlékszem.

Sétáltunk nagyot, nézelődtünk. Hagytuk, hogy a hangulat magával ragadjon, nem sietünk, mindent megnézünk, megfogdosunk, de semmit nem veszünk...


Az egyik mellékutcán lenéztünk a Belső tóra is.

Aztán jól megéheztünk, és beültünk a Ciprián étterembe, ami már szintén hagyománynak tekinthető. Ettünk már több helyen, de itt volt gyors a kiszolgálás, finom az étel, nagyon kedves a személyzet. Ültünk a piros napernyő alatt, és én lefényképeztem azt a két pasit, akik pont velem szemben ültek, és a legfontosabbak számomra. Ezen a piros szűrőn keresztül látom én is őket... szeretettel.



Jó korán lementünk a kikötőbe, így maradt még időnk itt is fagyizni, nézelődni, vásárolgatni, sétálgatni. Néztük a hattyúkat, a gyerekek mindenféléket dobáltak a vízbe, mászkáltak a parton a köveken.

Nóra felvette az újonnan szerzett felsőjét, szép, ugye?

Aztán indultunk vissza a szállodába, de a fürdés nem maradhatott el, egy órát a kinti medencében, és még kettőt a benti medencében lenyomtak a gyerekek, és hát nem sokat kellett altatni őket este, beájultak az ágyba.

Címkék:

2009. július 22., szerda

Gondolatok a nyaralás alatt

Már harmadszor nyaralunk ugyanazon a helyen. Ez jelent valamit.

Úgy érezzük, hogy ez a hely az, ahol a gyerekek is jól érzik magukat, és mi magunk is ki tudunk kapcsolódni, tudunk pihenni.

Hogyan?



Reggel, amikor kinyitom a szemem és kinézek az ablakon, az óriási platánfa levelei ragyognak a napsütésben, a háttér a világoskék égbolt. Hallani lehet a víz hullámzásának a hangját, és amint rocog a kavics egy kocogó lába alatt. Ez így kezdetnek nem is rossz.

Reggeli után a gyerekek minden nap felfedezik a teremnyi nagyságú homokozó rejtelmeit, és jó messze szaladnak tőlünk. Ez azt jelenti, hogy mi a játszótér mellett felállított asztaloknál még el tudunk tölteni békésen fél- egy órát, amíg eszébe nem jut valakinek, hogy most már elkezdődhet a nap, és fürdés, hajókázás, vizibiciklizés... De addig is van egy szusszanásnyi idő arra, hogy beszélgessünk, vagy csak úgy, nézzünk ki a fejünkből. Ilyenkor persze bámuljuk a többi családot, jó kis tanulságos vizsgálódás ez... Anti megemlíti, hogy milyen jó, hogy én vagyok a felesége, én pedig hálát adok a mindenhatónak, hogy épp ő van mellettem, és nem valaki más. Hát igen.

Ti tudjátok, hogy miért csak a nagyon nagy fenekű anyukák esznek óriási habos fagylalt kelyheket? Ha nekem ekkora hátsóm lenne, nemhogy fagyit, de egy hónapig semmit sem ennék...

Ez egy gyermekközpontú szálloda, 4 év alatt minden ingyenes, szállás, étel. Éppen ezért kisgyerek nélküli családot nem is nagyon láttam, mindenhol van legalább 1 apróság.

Rájöttem, ez a szálló az anyukáké. Az itt nyaraló családok többségénél az a felállás, hogy egy vagy két pici gyerek, anyuka otthon a gyerekekkel, apuka pedig valami jó kis állásban, biztos jó sokat dolgozik egész évben. Nyaraláskor van mit bepótolnia: A homokozóban apa épít homokvárat a gyerekkel, ő hintáztatja, és ő pancsol vele a medencében. Apukák játszanak a játszószobában, és a parton is. És látnátok némelyik arcát közben! Inkább a beletörődés, és fásultság, mint a szenvedélyes szeretet. Némelyik apukán az látszik, hogy szeretne máshol lenni, és hogy nagyon unja már az egészet.

Meglátszik az első gyerekes családokon a túlzott figyelem és aggódás, ahogy azt a picit körülveszik. Ilyenkor Antival egymásra nézünk: mi is épp így viselkedtünk Nórával, amikor még csak ő volt nekünk?

És nem is barátkoznak a családok egymással, pedig vannak szimpatikus emberek itt, csak azt látom, hogy mindenki annyira befelé fordul, mármint a családon belül befelé, hogy a többi embert észre sem veszik.

A mi gyerekeink már szabadon mozognak a kerítésen belül, még a legkisebb is tudja, hogy hol van a hűsítő sziget, vagy hol van a szobánk. Ma pl. vacsora után a gyerekek felmentek a szobába játszani, tévét nézni, mi mondtuk nekik, hogy koktélozunk a hűsítő szigetnél. (ez egy kis épület a medence mögött, és Balázs remek koktélokat kever, lehet csocsózni, és jókat beszélgetni)
Aztán szépen egyenként megjelentek, lejöttek ők is, és csatlakoztak hozzánk.

Öt könyvből már négyet elolvastam, és van még hátra 3 napunk. A medencében pancsolnak a gyerekek, én ülök, sőt fekszem az árnyékban, és olvasok. Néha kell csak olyan konfliktusra felemelnem a fejem, amit egyedül nem tudnak megoldani, pl kié legyen Nóra úszószemüvege, az övé, vagy Petié?

Nagyon sok időt töltünk a gyerekkel. Figyelem őket, mennyit változtak, és mennyit változnak most, a nyaralás alatt is. Kezdeményezőkészségük, alkalmazkodókészségük, hiszti-tűrő képességük, mind mind próbára van itt téve. Év közben nagyjából be vannak szabályozva, időre kell jönni, menni, bizony rend van. De most ők irányíthatnak, mi igazodunk hozzájuk, és általában az van, amit ők akarnak. De csak akkor, ha egyetértenek. Egyszerre háromfélét nem tudunk csinálni. És itt jön ki mindegyikből, hogy milyen ember. Erőszakos, határozott, vagy érvekkel győző, apró trükkök tudója, és bevetője. Meg kell tanulniuk engedni is, alkalmazkodni. És tűrni, ha esetleg a másik olyat mond, vagy csinál, ami neki nem tetszik.

Persze van, hogy szétválik a család, Apa megy Nórával kaland parkba, a kicsik ehhez a programhoz még kicsik, én meg maradok velük pancsolni, labdázni itt, a szállodában.

Szerencse az is, hogy hoztunk magunkkal számítógépet, igen, függő vagyok, naponta többször nézem, hogy kaptam-e levelet, és igyekszem azonnal válaszolni is. A család ekkor is türelmes, arany drágák, megvárnak.

Jó nézni a vizet, a naplementét. Békés, csendes. A levegő forró még este is, de hát milyen legyen, nyár van. Úgy érzem a fejem kitisztult, és az otthoni dolgok messze távolodtak. Munkahely, kollégák, munka, otthoni festés, konyha-mitfőzzek, mind mind másik bolygón vannak.

És látni a gyerekeim arcán az önfeledt nevetést, kirobbanó örömöt, ez az igazi boldogság. Kell ennél több?

Mindjárt éjfél, itt szuszognak mögöttem, megyek én is lefeküdni. Relax, család, nyugalom, szeretet, és semmi aggódás. Jó éjt.

Címkék:

Nóra tánctáborban


Nóra lányom már egész pici kora óta táncol, pontosabban balettozik. Balett mestere az én gyerekkori barátnőm, akivel együtt jártunk Henni nénihez (Balázsné Mednyánszky Henriett), Renge Györgyi. Az iskola első növendékei már felnőttek, és hogy a sok sok munka eredménye együtt maradjon, létrehozták az Ékszer Balett-et. Ez egy igazi társulat, külön próbákkal, fellépésekkel. (www.ekszerbalett.hu) A Bábszínházban rendszeresen vannak előadásaik, mesebalettek kicsiknek, nagyoknak.


És most jön a lényeg: minden évben szerveznek a Balatonon egy balett tábort, ahol nem csak balettoznak, hanem van sztepp, jazz-balett, színpadi tánc, hipp-hopp, spicc, társas tánc... Napi 4 (a nagyoknak sokkal több) órában. Mellette pancsolás, vetélkedők, sok sok játék. Nóra ki nem hagyná.
Mi a reggeli? "TÁNC!"
Mi az ebéd? "TÁNC!"
Mi a vacsora? "TÁNC!""TÁNC!""TÁNC!"


Minden tábor végén rendeznek egy bemutatót a szülőknek, erre mentünk el múlt szombaton.
Már a tavalyi is nagyon színvonalas volt, de most! Leesett az állam. Több, mint 1 órás műsort adtak, de olyan fergeteges volt, hogy az utolsó záró számot meg kellett ismételni, mert a viharos taps nem akart szűnni.


És mindezt itt, a tánctáborban állították össze!

Nagyon büszke vagyok az én szép és ügyes kislányomra! És persze a tábor szervezőire, tanáraira!

Címkék: ,

2009. július 21., kedd

Nyaralunk!


Ha nyár, és szabadság, akkor BALATON!
Kedvenc helyünk Balatonföldváron az Anna-Mária Villa hotel, ahol szinte minden a gyerekekért van. Kedvezmények, hatalmas játszótér, belső medence, jó hangulat. Sok sok gyerek van itt, és milyen megnyugtató, amikor gyereksírást hallok, és nem az enyém sír! De az is érdekes, hogy amikor azt hallom, hogy "ANYA!" valamelyik gyerek szájából, akkor több anyuka is felkapja a fejét... Igen, és amikor az én kis Katámból valamiért kitört a hiszti vulkán, egy anyuka (nem, nem lett ideges), megnyugodva közölte, hogy milyen jó látni, hogy nem csak az ő gyereke csinálja ugyanezt.

Tegnap volt tábortűz, a tűznél mese a gyerekeknek. Petike nagy lelkesedéssel gyűjtötte a száraz gallyakat, és a földre esett platánfa kérgeket, és szenvedéllyel dobálta be a tűzbe.
A nyaralás része a sok jégkrém, gyerekkoktél, pancsolás. Az első napokban Nóra nem volt velünk, mert tánctáborban volt, így ezek a képek csak a kicsikről készültek. De majd jön az én szép nagylányom is!

Voltunk egy jó kis helyen, hogyismondjákezt? kisvidámpark? Mindenesetre a gyerekek nagyon élvezték:










Címkék:

2009. július 14., kedd

Aranyos mondások

Petike játszott a számítógépen, valamit csinált, mert a gép nem válaszolt, kétségbeesve szaladt, hogy elromlott.
"Hát ez a gép lefagyott..."
"És Apa, ki tudod olvasztani? " kérdezte Petike.

Címkék: